Az Értől az Óceánig

Az Értől az Óceánig

A magyarországi folk- és világzenei előadók izgalmakban és kihívásokban gazdag időket élnek. Miközben a lemezipar (de legalábbis a fizikai hanghordozók piaca) az utolsókat rúgja, a világszerte érzékelhető gazdasági válság a koncertszervezést is megnehezítette: a szponzorok és a közönség számában is jelentős a visszaesés. Az Értől az Óceánig programsorozat a menekülési útvonalak egyike, mégpedig egyszerre két irányba: a műfaj hazai és nemzetközi rajongóit egyaránt célba véve.

A főváros öt jelentős kulturális intézménye, az A38, az Akvárium, a Fonó Budai Zeneház, a Művészetek Palotája és a Hagyományok Háza, valamint Szentendre május 24. és 27. között nem mindennapi „fesztiválnak” ad otthont: a koncertek célja, hogy a hazai közönség mellett a meghívott külföldi menedzsereknek, koncert- és fesztiválszervezőknek, szakújságíróknak megmutassák a hazai nép- és világzene sokszínűségét, értékeit.

A koncertsorozat az A38-on kezdődik május 24-én, amikor is Tóth Evelin és David Yengibarjan, valamint a Fókatelep és a Napra játszik az állóhajón, majd  DJ Suefo szórakoztatja a közönséget.

Másnap a Fonó Budai Zeneház ad otthont a fellépéseknek: a Dresch Mihály Kvartettet Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalom duója követi, majd utánuk fellép a Fanfara Complexa. Az estet a Berka és a Téka táncháza zárja.

Május 26-án a szentendrei Aranysárkány Vendéglőben kezdődnek a koncertek, ahol a Söndörgő játszik, majd a Művészetek Palotájában folytatódik a program: a FolkSide és a Makám után a Tárkány Művek, majd a Csík zenekar játszik, az este pedig az Akváriumban ér véget, ahol a Parno Graszt és a Vojasa lép színpadra.

Vasárnap a szentendrei Skanzenben Ferenczi György és a Rackajam játszik délután, majd este a fesztivál a Hagyományok Házában ér véget: május 27-én a Magyar Állami Népi Együttes, a Fonó Zenekar, a Csűrös Banda, a Tükrös és a Szeret zenekar lép színpadra, a koncertek után pedig táncházba várjuk a közönséget.

A négynapos sorozatra 19 olyan külföldi szakembert hívtunk meg, akik már tanújelét adták, hogy nemcsak nyitottak a magyarországi zenére, de annak népszerűsítésétől sem zárkóznak el. Rajtuk kívül természetesen a hazai közönséget is várjuk, hiszen a koncertek a folk és a világzene szinte valamennyi friss és figyelemre méltó produkcióját felsorakoztatják.

 

Az Értől az Óceánig

magyar nép- és világzenei áradat

Budapest, 2012. május 24–27.