Hírek / Elkészült az első Rackollekció

Elkészült az első Rackollekció

A Rackajam elkészítette első kollekcióját, melynek darabjait a koncerteken és a zenekar facebook oldalán vásárolhatod meg. Rackollekcióra fel!

Ferenczi György negyedszázados pályafutására a country, a blues, funky, a hip-hop, a rock ’n’ roll és a magyar népzene fúziója nyomta rá bélyegét. Több mint kétszázhetven lemezen hallható, és ebből húsz a sajátja, többnyire az 1991-től 2003-ig működő Herfli Davidson, majd  2005-től a Rackajam nevű zenekarával. Az Európa-szerte népszerű harmonikás (aki mellesleg énekes, hegedűs, gitáros) James Browntól Karády Katalinon át Jimi Hendrixig mindenféle zenét képes a maga képére gyúrni – lásd például CsárdafunkHow Mr HendrixMilyen lárma?! vagy A rackák világa című albumait –, de könnyen lehet, hogy valamennyi hatás közül a legfontosabb a költő Petőfi Sándoré. „Egy magyar zenésznek – vallja Ferenczi Petőfi című (arany)lemezében – normál esetben a népzenétől kellene bárhova eljutnia, de a Kodály-módszer hazájában ez rendszerint nem így van. Én Jimi Hendrix, az AC/DC és a Hobo Blues Band zenéjén nőttem fel. Ma két dolog határozza meg a zenémet: a népzene és Hendrix. Kedvenc íróm Jókai, kedvenc költőm Petőfi. Aki a rock and rollt életformának vallja, az nem mehet el Petőfi mellett úgy, hogy ne ragadja meg a belőle sugárzó energia és életöröm. Tanuljátok meg, mi a költő, mert én most megtanultam.”

Nos, aki a Rackajamet hallja, az megtanulja, akarva-akaratlan.  És most itt a lehetőség, hogy rackabőrbe bújj, hiszen elkészült a zenekar első kollekciója.  Nekünk a képen látható darab a kedvencünk. Te melyiket választanád?