Fellépők / Fonó Zenekar

Fonó Zenekar

A Fonó Zenekar 1997-ben alakult Budapesten, Magyarország többféle tájegységéről, illetve Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származó muzsikusokból. Repertoárjuk a tradicionális magyar népzenére – valamint a Kárpát-medence más népeinek hangszeres és vokális hagyományára – épül.

Napjainkig öt albumot jelentettek meg, Sok szép napot éjszakával, Árgyélus kismadár, Musique de danse Hongroise, Mixtura Cultivalis és Túlparton címmel.
Az együttes tagjai a népzenegyűjtéssel és zeneoktatással is foglalkoznak, népzenei táborokban, mesterkurzusok vezetésével és gyerekeknek szóló hangszerismertető koncertek keretében. Koncertjeik és táncházaik nemcsak a magyarországi népzenei körökben és fesztiválokon keresettek, hanem a nemzetközi színtéren is – olyan rangos koncerttermekben, mint például a párizsi Théâtre de la Ville, a nürnbergi Meistersingerhalle, a bécsi Museumsquartier, a római Villa Medici, vagy az utrechti Rasa. Mixtura Cultivalis című lemezüket a Le Monde de la Musique „Az év szenzációja” díjjal tüntette ki. 2006-ban elnyerték a Magyar Rádió és Televízió eMeRTon-díját, 2007 áprilisában pedig Kodály-emlékdíjat vehettek át.

www.fonozenekar.hu

A zenekar tagjai

Navratil Andrea - ének
Agócs Gergely – ének, tárogató, magyar duda, fujara, pásztorfurulya
Gombai Tamás – hegedű, hegedűkontra
Pál István „Szalonna” – hegedű,
D. Tóth Sándor – brácsa, ütőgardon, dob
Kürtösi Zsolt – nagybőgő, harmonika
Tárkány-Kovács Bálint – cimbalom

Lemezkiadó
Fonó Budai Zeneház
www.fono.hu