Helyszínek / A38 / Napra

Napra

A 2004 őszén alakult Napra zenekar Jaj, a világ! című 2007-ben megjelent debütáló albumán olyan mélységben fonódott össze a népzenei és a rockos hagyomány, mintha a legtermészetesebb lenne, hogy ugyanazt a nyelvet beszéli a hegedű és a harmonika, mint a zongora, a dob vagy a villanygitár.

A 2004 őszén alakult Napra zenekar Jaj, a világ! című 2007-ben megjelent debütáló albumán olyan mélységben fonódott össze a népzenei és a rockos hagyomány, mintha a legtermészetesebb lenne, hogy ugyanazt a nyelvet beszéli a hegedű és a harmonika, mint a zongora, a dob vagy a villanygitár. Nem véletlen, hogy a lemez 2008-ban elnyerte a legjobb hazai világzenei albumnak kijáró Fonogram-díjat, sőt a rangos angol Songlines magazinban is méltatást kapott. Ezt követően Radnóti Miklós verseihez írt zenét a Napra „gitárprímásként” elhíresült frontembere, Both Miklós, aki ezúttal inkább a kortárs zene és a pszichedelikus rock befolyásainak engedett nagyobb teret.

A második Napra-album, a 2010 áprilisában megjelenő Holdvilágos a Jaj, a világ! és a Radnóti című albumok szintézisének tekinthető, melyben Bartók Béla és Jimi Hendrix közös öröksége, illetve az erdélyi népzene és a kortárs zene – együtt szólítják meg a hallgatót, de mindehhez a közel-keleti reggae-től, a populáris dalformán át a pszeudo vendéglátós muzsikáig számos meglepetés is járul.
A Napra zenekar utolsó anyaga, a Naiv című EP az együttes honlapjáról tölthető le ingyenesen – két új számmal és két koncertfelvétellel. Ezek azt a „naiv” hangvételt reprezentálják, amivel mindig is kacérkodott a zenekar, s amelyek a Pici ház és a Tulipános című slágereik rokonságából valók.

 

www.napra.hu
www.facebook.com/napraband

A zenekar tagjai
Both Miklós – ének, gitár
Krámli Kinga – ének
Bobár Zoltán – harmonika
Hegedűs Máté – hegedű
Pfeiler Ferenc – dob
Winterverber Csaba – basszusgitár

Lemezkiadó
FolkEurópa Kft
www.folkeuropa.hu

Koncert
Clmusic Kft
www.clmusic.hu
Kondár Viktória
viki@clmusic.hu